Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

 


 PEMBELAJARAN BAHASA ASING

Artikel Oleh : Juliana Es Mohamed Munawir
Bahagian Knowledge Management

 

Mempelajari bahasa asing adalah satu aktiviti yang mudah dan menyeronokkan sekiranya kita mempunyai guru yang bagus. Silibus pelbagai bahasa asing termasuk bahasa Eropah dan bahasa Asia telah lama diperkenalkan di institut pengajian tinggi dan sekolah menengah.
 

Tidak semua orang dikurniakan bakat semulajadi untuk menguasai sesuatu bahasa asing dengan mudah dan dalam masa yang singkat. Sebagaimana yang telah digariskan dalam Teori Kecerdasan Majmuk (Multiple Intelligence Theory) oleh Howard Gardner dalam tahun 1983, terdapat 8 jenis kecerdasan. Cara pembelajaran setiap individu adalah tertakluk kepada jenis kecerdasan yang dimiliknya. Satu daripadanya ialah kecerdasan linguistik.

 

Individu yang memiliki kecerdasan linguistik akan secara mudah menguasai bahasa yang dipelajari, sama ada sebagai bahasa kedua mahupun bahasa ketiga. Namun tidak bermakna individu yang tidak mempunyai atau kurang kecerdasan linguistik tidak langsung berpeluang meningkatkan penguasaan bahasa asing. Cuma individu tersebut perlulah berusaha lebih keras dan mempelbagaikan kaedah pembelajarannya, ibarat kata pepatah Melayu, jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.

 

Selain mempelajari bahasa asing secara formal dalam kelas-kelas pengajian, beberapa kaedah lain boleh diamalkan sebagai supplement untuk memperkaya dan memperkukuhkan penguasaan bahasa asing kita.

 

1 – Menonton TV dan filem

Salah satu kaedah termudah untuk mempelajari bahasa asing ialah dengan menonton program-program TV atau filem asing yang disertakan dengan sari kata dalam bahasa ibunda. Namun cara ini hanya sesuai jika kita dalam peringkat awal untuk mempelajari sesuatu bahasa, termasuklah bahasa Inggeris. Setelah melewati peringkat awal pembelajaran bahasa asing tersebut, hendaklah cuba melatih diri untuk tidak terlalu bergantung kepada sari kata yang dipaparkan, supaya minda kita mampu menyerap dan memproses maklumat yang ditayangkan dalam bahasa asing itu sendiri. Ini secara tidak langsung akan memaksa kita untuk berfikir dalam bahasa tersebut.

Menonton TV dan filem bahasa asing berserta sari kata dalam bahasa itu sendiri juga membolehkan kita mempelajari cara sebutan yang betul untuk setiap perkataan dalam bahasa tersebut. Cara ini juga memudahkan kita memahami slanga dan bahasa perbualan seharian yang digunakan oleh penutur bahasa berkenaan.

 

2 – Mendengar radio dan muzik

 

Rata-rata kesemua orang menikmati alunan muzik. Cuma yang membezakan pilihan dan citarasa masing-masing ialah dari segi jenis muzik yang diminati seperti rock, jazz, klasik, keroncong, nasyid, dan sebagainya. Mendengar lagu yang dinyanyikan dalam bahasa asing merupakan satu lagi kaedah mempertingkatkan penguasaan bahasa berkenaan. Malah lebih baik lagi jika stesen radio yang memutarkan lagu-lagu ini turut menggunakan bahasa tersebut sebagai bahasa pengantar. Adakalanya kita akan ketemui perkataan baru atau lenggok bahasa yang berbeza, yang tidak pernah digunakan dalam proses pembelajaran bahasa kita selama ini. Maka semakan perkataan baru atau lenggok bahasa baru ini bakal memperkayakan lagi perbendaharaan kata dalam bahasa berkenaan.

3 – Lawati negara berkenaan

 Melancong ke negara luar adalah satu pengalaman yang amat berharga dan menyeronokkan! Sekiranya berpeluang, lawatilah negara-negara yang mana bahasa asing tersebut merupakan bahasa pengantar. Selain meluaskan pandangan, kita dapat merasai sendiri pengalaman kehidupan di negara asing ini. Negara Perancis misalnya, adalah negara yang mana penduduknya enggan berbahasa Inggeris. Mereka amat bangga dan kuat mempertahankan bahasa ibunda dalam setiap bentuk urusan harian. Maka apabila bahasa lain tidak diterima pakai, ini memaksa kita untuk menyesuaikan diri dengan bahasa pertuturan setempat.

 

4 – Rakan berbangsa asing

 

Jika kita berpeluang berkenalan dengan rakan berbangsa asing, manfaatkanlah perkenalan ini dengan kerap menulis surat kepadanya. Malah lebih baik lagi jika rakan tersebut memahami kemahuan kita untuk mempelajari bahasanya. Maka dalam persuratan dengan kenalan bangsa asing ini – sama ada melalui mel elektronik mahupun pos biasa, hendaklah kita berlatih menulis menggunakan bahasa ibunda rakan tersebut. Selain mengeratkan persahabatan, secara tidak langsung penguasaan bahasa asing kita juga akan meningkat sedikit demi sedikit. Ataupun sekiranya rakan ini kebetulan tinggal berdekatan dan kita berpeluang menemuinya setiap hari atau sekerap mungkin, pertuturan dalam bahasa asing akan lebih mudah menjadi lancar. Ibarat kata pepatah Inggeris, practice makes perfect.

 

5 – Majalah dan suratkhabar

 

Bahasa yang digunakan dalam majalah dan suratkhabar kebiasaannya mempunyai lenggok bahasa yang mudah difahami oleh umum, tidak terlalu formal seperti bahasa dalam buku ilmiah. Pembacaan kerap bahan bahasa asing akan melatih minda kita mencerna  maklumat dalam bahasa tersebut.

Pada peringkat permulaan, sememangnya minda kita akan menterjemah maklumat yang dibaca ke bahasa ibunda – ibarat sebuah modem komputer yang menukarkan isyarat analog kepada digital dan digital kepada analog. Namun apabila kita seringkali membaca, lama kelamaan otak kita akan terbiasa menerima maklumat dalam bahasa asing tanpa perlu menterjemahkannya terlebih dahulu.

 

6 – Pembelajaran elektronik

 

Kemudahan Internet dan peralatan komputer memungkinkan kita untuk mempelbagaikan cara belajar. Bahan-bahan kursus bahasa asing yang dipakejkan ke dalam beberapa siri cakera padat juga berada di pasaran. Selain itu, kursus pengajian bahasa secara santai melalui Internet semakin banyak diperkenalkan. Salah satu aplikasi pembelajaran bahasa asing di Internet yang mudah dan murah (percuma dan premium – bergantung pada pilihan masing-masing), ialah portal LiveMocha.

Portal ini boleh diakses melalui www.livemocha.com. Portal yang menawarkan pembelajaran bahasa asing secara online ini menghimpunkan beribu-ribu penutur ibunda bahasa asing dari seluruh pelosok dunia. Bahasa pengantar yang digunakan di kalangan pelajar dan pengajar dalam portal ini ialah bahasa Inggeris. Namun jangan gusar jika anda masih kurang mahir berbahasa Inggeris, kerana ada juga kalangan pelajar LiveMocha yang sedang berusaha mempelajari bahasa Inggeris melalui portal ini. Antara bahasa asing yang ditawarkan ialah Spanish, French, Jerman, Jepun, Korea, Hindi, Mandarin, Itali, dan silibus terbaru yang sedang diperkenalkan ialah bahasa Melayu.

 

Gambar: Modul-modul pembelajaran bahasa di LiveMocha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rujukan

Brewood, Victoria. “10 Ways to Learn a Foreign Language That Aren’t All Obvious.”

BootsnAll Travel. 13 April 2010 <http://www.bootsnall.com/articles/09-09/10-ways-to-

learn-a-foreign-language-that-arent-all-obvious.html>.

 

LiveMocha.com. 12 April 2010 <http://www.livemocha.com>.

 

 “Multiple Intelligences.” ThomasArmstrong.com. 2000. 24 February 2008.

            <http://www.thomasarmstrong.com/multiple_intelligences.htm>.

 

 


Kredit untuk foto

French subtitiles oleh Do u remember on Flickr.

Newsstand oleh Pirate Alice.

Modul-modul pembelajaran bahasa di LiveMocha oleh LiveMocha.com.

 
 
| DASAR PRIVASI | DASAR KESELAMATAN |
Anda adalah pengunjung ke :