Virtual Reality (VR)

Last Updated: Tuesday, 24 December 2019

Virtual Reality  (VR)

Virtual Reality  (VR) merujuk kepada teknologi komputer yang menggunakan perisian untuk menghasilkan imej yang realistik, bunyi dan sensasi lain yang meniru persekitaran yang sebenar dan simulasi kehadiran fizikal pengguna dalam persekitaran ini. VR telah ditakrifkan sebagai "simulasi realistik dan mendalam persekitaran tiga dimensi, yang dibuat menggunakan perisian interaktif dan perkakasan.

HTC Vive adalah alat berkapasiti tinggi yang dibangunkan oleh HTC dan Valve Corporation . Set kepala direka untuk menggunakan "skala bilik" teknologi untuk menjadikan sebuah bilik ke dalam ruang 3D melalui sensor, dengan dunia maya membolehkan pengguna untuk mengemudi secara semula jadi, dengan keupayaan untuk berjalan-jalan dan menggunakan gerakan dikesan pengawal pegang tangan untuk jelas memanipulasi objek, berinteraksi dengan ketepatan, berkomunikasi dan mengalami persekitaran mengasyikkan

 Senarai Permainan :

    

 

    

 

    

 

Meskipun Virtual Reality  (VR) kebiasaannya hanya terdapat di taman tema hiburan di serata dunia, namun PPAS mengambil langkah berani untuk memperkenalkan medium hiburan ini ke dalam sebuah perpustakaan! Tujuan utamanya adalah untuk menarik minat masyarakat khususnya golongan remaja yang belum pernah datang ke perpustakaan untuk mengunjungi perpustakaan dan akhirnya diharap dapat memupuk minat membaca yang mendalam, setelah meneroka setiap tingkat perpustakaan yang berkonsepkan ‘Rumah Keduaku’. Ia juga merupakan sebahagian daripada perlaksanaan konsep edutainment di perpustakaan.

 

Bayaran Per sesi (10 Minit) RM10.00 X Seorang
Tempat Ruangan Menunggu XD / 3D Bilik Life Sketch Book

 

*Dibuka setiap hari kecuali cuti umum dan cuti am.

*Waktu operasi bermula 10.30 pagi (sesi 1) dan 2.30 petang (sesi 2).